A A
Tekstgrootte De tekst kan niet kleinerTekst groter maken
English Nederlands

Ruggenprik

Voor veel neurologische infectie- en ontstekingsziekten is een ruggenprik noodzakelijk om hersenvocht te onderzoeken. Hersenvocht wordt in de hersenkamers (ventrikels) aangemaakt en omspoelt het hele centrale zenuwstelsel (hersenen, ruggenmerg). In dit vocht zitten allerlei stoffen en lichaamscellen, zoals witte bloedcellen, die onze hersenen beschermen tegen bijvoorbeeld een infectie. Bij een ruggenprik wordt met een naald tussen de wervels door geprikt in het wervelkanaal, waar hersenvocht rondom de zenuwen aanwezig is. Deze zenuwen kunnen hierbij niet beschadigd worden: ze worden door de naald opzij geduwd (vergelijkbaar met een vork in spaghetti prikken).

Een ruggenprik kan gevaarlijk zijn indien u bloedverdunners gebruikt - met name die waarvoor controle nodig is bij de trombosedienst (acenocoumarol, sintrommitis en marcoumar). Meldt dit dan ook altijd aan de arts voordat een ruggenprik gepland wordt. Mogelijk dat uw medicijnen tijdelijk gestopt moeten worden.

Een mogelijke complicatie van de ruggenprik is nalekkage van het hersenvocht waardoor een te lage druk in het hoofd kan ontstaan. Dit geeft hoofdpijn die vermindert als u gaat liggen. Deze klacht treedt bij ongeveer 2-5% van de patiënten op en gaan vaak spontaan over indien u 24 op bed rust. Als de klachten langer dan 3 dagen aanhouden is het verstandig contact op te nemen met de arts die de prik heeft gedaan.
Neurologen en arts-assistenten neurologie verrichten wekelijks ruggenprikken en zijn hier zeer bedreven in. Toch kan het voorkomen dat de ruggenprik niet in 1 keer lukt. Voorafgaand aan de prik zal de arts die de ruggenprik gaat doen duidelijk de procedure en risico’s bespreken.

Link AMC patiëntenfolder liquorpunctie: http://www.amc.nl/web/Zorg/Patient/Patienteninformatie/Liquorpunctie.htm

Nu op twitter

RT @Sarcoïdosewijzer AMC: De website is live! Voor informatie over sarcoïdose en ons verwijzingscentrum ga naar sarcoidosewijzer.nl #AMC #sarc…

     
 

In samenwerking met

Neuroinfecties Amsterdam werkt samen met de volgende instanties en bedrijven:

ERC: European Research Council NWO ZonMw AMC: Academisch Medisch Centrum Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis AMC