A A
Tekstgrootte De tekst kan niet kleinerTekst groter maken
English Nederlands

Samenvatting I-PACE studie

Achtergrond

Hersenvliesontsteking (meningitis) wordt meestal veroorzaakt door een bacterie of virus, maar ook een ontregeling van het immuunsysteem kan dezelfde verschijnselen geven. De laatste jaren is er een verschuiving geweest in de ziekteverwekkers die hersenvliesontsteking veroorzaken. Dit komt onder andere door invoering van vaccinaties, verbetering van diagnostische testen en het ontdekken van nieuwe virussen die hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken. Ondanks al deze ontwikkelingen is het nog steeds bij een groot deel van de patienten met hersenvliesontsteking onduidelijk waardoor de ziekte veroorzaakt wordt. Er wordt gedacht dat dit komt door virussen die nog niet ontdekt zijn. Het kan zijn dat daardoor niet altijd de juiste behandeling wordt gegeven.

Doel van de studie

In de I-PACE studie wordt onderzocht welke ziekteverwekkers worden gevonden bij patiënten bij wie aan hersenvliesontsteking wordt gedacht en wat voor klachten de verschillende verwekkers veroorzaken.

Hoe is de studie opgezet?

Elke patiënt bij wie een ruggenprik wordt gedaan omdat aan hersenvliesontsteking wordt gedacht kan meedoen aan de studie. De I-PACE studie is een biobankstudie, wat inhoudt dat van patiënten met dezelfde categorie ziekten gegevens en lichaamsmateriaal wordt verzameld om verschillende typen onderzoek mee te doen. In het hersenvocht zal naast standaardtesten die voor de gewone diagnostiek worden gedaan, ook bijvoorbeeld een aantal extra laboratoriumtesten worden gedaan, onder andere testen die nieuwe virussen kunnen identificeren. Ook wordt in ontlasting, bloed en een kweek uit de neus of keel onderzocht of daar virussen terug te vinden zijn die in verband kunnen worden gebracht met de hersenvliesontsteking. Verder zullen de gegevens over de klachten van de patiënt voor en tijdens opname worden verzameld. Het onderzoek loopt momenteel alleen in het AMC.

Brengt het onderzoek risico’s met zich mee?

Nadat toestemming van de patiënt of zijn/haar vertegenwoordiger is verkregen, zal het hersenvocht dat over is van de ruggenprik, verder onderzocht worden op bepaalde ziekteverwekkers. Er hoeft dus geen extra ruggenprik gedaan te worden. Verder wordt er ontlasting, bloed en keelwat verzameld. De bloedafname zal indien mogelijk gecombineerd worden met een bloedafname die voor de normale patiëntenzorg nodig is, zodat er niet extra geprikt hoeft te worden. Aan deze extra onderzoeken zijn geen risico’s gebonden.

Nu op twitter

RT @Sarcoïdosewijzer AMC: De website is live! Voor informatie over sarcoïdose en ons verwijzingscentrum ga naar sarcoidosewijzer.nl #AMC #sarc…

     
 

In samenwerking met

Neuroinfecties Amsterdam werkt samen met de volgende instanties en bedrijven:

ERC: European Research Council NWO ZonMw AMC: Academisch Medisch Centrum Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis AMC