A A
Tekstgrootte De tekst kan niet kleinerTekst groter maken
English Nederlands

Samenvatting PACEM studie

Achtergrond

Hersenvliesontsteking (meningitis) wordt meestal veroorzaakt door een bacterie of virus, maar ook een ontregeling van het immuunsysteem kan dezelfde verschijnselen geven. De laatste jaren is er een verschuiving geweest in de ziekteverwekkers die hersenvliesontsteking veroorzaken. Dit komt onder andere door invoering van vaccinaties, verbetering van diagnostische testen en het ontdekken van nieuwe virussen die hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken. Ondanks al deze ontwikkelingen is het nog steeds bij een groot deel van de patienten met hersenvliesontsteking onduidelijk waardoor de ziekte veroorzaakt wordt. Er wordt gedacht dat dit komt door virussen die nog niet ontdekt zijn. Het kan zijn dat daardoor niet altijd de juiste behandeling wordt gegeven.

Doel van de studie

In de PACEM studie wordt onderzocht welke ziekteverwekkers worden gevonden bij patiënten bij wie aan hersenvliesontsteking wordt gedacht en wat voor klachten de verschillende verwekkers veroorzaken.

Hoe is de studie opgezet?

Elke patiënt (zowel kinderen als volwassenen) bij wie een ruggenprik wordt gedaan omdat aan hersenvliesontsteking wordt gedacht kan meedoen aan de studie. De PACEM studie is een biobankstudie, wat inhoud dat van patienten met dezelfde categorie ziekten gegevens en lichaamsmateriaal wordt verzameld om verschillende typen onderzoek mee te doen. In het hersenvocht zal naast standaardtesten die voor de gewone diagnostiek worden gedaan, ook bijvoorbeeld een aantal extra laboratoriumtesten worden gedaan, onder andere testen die nieuwe virussen kunnen identificeren. Ook wordt in ontlasting, bloed en een kweek uit de neus of keel onderzocht of daar virussen terug te vinden zijn die in verband kunnen worden gebracht met de hersenvliesontsteking. Verder zullen de gegevens over de klachten van de patiënt voor en tijdens opname worden verzameld. Het onderzoek loopt momenteel in het AMC en OLVG in Amsterdam, en het Flevoziekenhuis in Almere.

Brengt het onderzoek risico’s met zich mee?

Nadat toestemming van de patiënt of zijn/haar vertegenwoordiger is verkregen, zal het hersenvocht dat over is van de ruggenprik, verder onderzocht worden op bepaalde ziekteverwekkers. Er hoeft dus geen extra ruggenprik gedaan te worden. Verder wordt er ontlasting, bloed en keelwat verzameld. De bloedafname zal gecombineerd worden met een bloedafname die voor de normale patiëntenzorg nodig is, zodat er niet extra geprikt hoeft te worden. Aan deze extra onderzoeken zijn geen risico’s gebonden.

Nu op twitter

Voor het laatste nieuws van Neuroinfecties Amsterdam: Onze nieuwsbrief van augustus staat nu online! Met oa: nieuwe studies en resultaten!

     
 

In samenwerking met

Neuroinfecties Amsterdam werkt samen met de volgende instanties en bedrijven:

ERC: European Research Council NWO ZonMw AMC: Academisch Medisch Centrum Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis AMC